Onda published in e-architect

Onda has been published in e-architect.

More information about the project under the _onda tag

More about us at

Arquitectura Beta

Last week we started a new collaboration with Arquitectura Beta (http://www.arquitecturabeta.com/) that we hope to continue in the future!
We'll be publishing the 12twelve (twelve competitions in twelve months) with them in the next months.
This month we featured:


Swiss pavillion


Happy St Jordi day

RaichdelRio Whishes you a happy Sant Jordi day.

More information about the logo under the _logo tag

More about us at

Vía Construcción

Working in net brings us to very interesting situations. In the interview we worked in strong collaboration with Jose García Osorio to find a composition that would fit both of us.

First version had several images per project and we found the page too busy.

We went to a clear option: 3 projects, one image per each, trying that they would be as different as possible.
Each version we did had to fulfill the required number of lines.

And this is the final page and final image decision. We could finally not put the logo and the qr code and the Europan image got a little bit smaller.

We want to thank the Vía Construcción team and specially Jose García Osorio.

More info about this project under the via construccion tag

Interview in the webpage

More info about us

Baró de Viver

Today we present the "Baró de Viver" competition, a building for activities + 3rd age people.
We took as a base the idea of the planter, as something that holds life and gives it to the surrounding.
Competition done in collaboration with Roure de Leon (http://www.rdlarquitectos.com/)

The whole edge wall becomes a planter from which two boxes emerge to hold the public uses (3rd age + activities rooms)

The middle space holds a sunken auditorium that holds orchards in his roof.

In between the boxes the access is produced creating a public space in the heart of the building.

The patio is the heart of the actuation, holding the ramp for the orchards and facing to the south.

The whole construction system is with prefabricated elements and ceramic partitions, giving a friendly finish to the building.

The piece is inserted in a transition zone between housing and industries. The project creates an inside green-lung that can be used from outside.

In the plan the pieces appear with clarity, as well as a secondary entrance to the auditorium.

The uses are clearly separated by circulation spaces, allowing simultaneous or separated use without major interaction.

The orchards are the heart of the project.

The elevation shows the jalousies and the entrance space.

The two program boxes look at the orchards, over the sunken auditorium.

Elevation shows the building as a planter, with the ceramic walls helping against vandalism.

The patio is elevated from the use space, generating a smoother ramp in the orchards.

Sunken auditorium and 3rd age spaces.

The pieces allow for future growing.

More info about this project under the Baro de Viver tag

More info about us



Today we present a plaza competition, in Onda, Alicante: the Plaza del Raval de Sant Josep.

Done in collaboration with Roure de Leon (http://www.rdlarquitectos.com/)

The plaza is part of a bigger system of 3 urban voids, being our spot the middle one. The proposal took this in account and did a bigger picture of the whole area.

Looking at the previous shape of our spot, we spotted that the circulation of vehicles had taken the whole area, leaving a small part for the pedestrians.

By reorganizing the circulation, we concentrated the traffic in one side of the plaza and left the other as a big and comfortable space for the pedestrians.

We treated the whole urban void as a uniform "plateaux" where the water channels would create the different spots, as the plaza has to serve once a year as a spectacular "corre-bous" scenario.

Into this plateaux we put a "surreal" planters screen that will create sub-spaces and several other furniture (benches, trees, a fountain...) that will make specific condition spaces.

Looking at the plan we can read the big plateaux fine tuned by the stone pieces (water channels and parking separators), as well as the big green screen that generates two main rooms and finishes as a fountain. We can also read the 3 benches: one in contact with the water, the other closing the kids playing space and a third one next to the small church, as welcoming space for the ceremonies held inside. We can also read the 3 trees: one in the fountain, one in the kids’ space and a third one as furniture of the small corner created by the buildings.

One big space tuned by a "surreal" planters surface. Pedestrians are free to walk the whole area while cars have a defined zone.

The planters surface changes in his space: sometimes is a vertical surface, sometimes generates a horizontal roof and in a specific side becomes a spectacular fountain.
Two images above by sbda renderings (http://sbda.cat/)

These elements generate different ways of living the plaza.
Kids can play in defined areas (playground protected by bench or fountain) but also can play away from the cars, reconquesting the plaza for the people.

The two main rooms can contain scenarios for concerts or other plays, both invading the car space or not.

The main event (the corre-bous) is held without problems in this uniform space, having space for an extension of the spectators space, if needed.

The uniform space allows other uses of the plaza (like fairs).

Schematic section showing the pieces relations.

More info about this project under the onda tag

More info about us