Project for a street and landmark tower in Mexico.

Rendering by SBDA (http://sbda.cat/web/)

The project converts into pedestrian an existing street and creates a new housing volume that will act as a landmark.
The street is intended to join two different poles of development (a university area and the cathedral area) and sits next to a green area.

The project starts with the existing parcelling of the street (visible in the facades)

And joins both sides of the street making a curving score.

Over this score the different elements are placed: green areas, sitting areas and water features.

The elements slowly lose their straight lines and go to curvy lines, including the lighting elements. One of those curvy elements grows to become the housing building.

This building shows the street to the city.

The pavement enters into the building plot following the same logic.

The project also creates additional parking spaces under the street.

This way the street becomes like a path in the middle of the forest, with different zones of light and shadow.
The building has a round corner with the balconies pointing to different areas, becoming a landmark without direction.
The street creates outside resting spaces, becoming more a plaza than just a street.
The pavement takes some characters from old examples, changing the scale and use.

The street and the building create a new experience for the street.

The building starts as a circle, with 3 apartments per floor. These apartments rotate to overlook to the three features: the cathedral, the university complex and the green space. This rotation is reinforced by the balconies, which extend the day-zone of the apartments into the exterior.

The different elements of the project are united by a common language, which is adapted to each of the situations.

The day zone overlooks to the features, while the night zone overlooks at 90º. The curvy exterior is solved with straight walls, reinforcing the useful space of the apartment.

The ground floor is another circle, with another centre. The structure goes down like a forest of columns, making difficult to read the configuration of the floors, but following exactly the dividing walls.

The upper floor has a swimming pool and an overlooking deck over the city.

Section showing the different elements.

View to one of the lateral access.

View inside the street overlooking the building.

Overview of the street and building actuation.

More info about this project under the 045_mexico tag

More info about us


Presentation panel for 045_mexico competition

More info about this project under the 045_mexico tag

More info about us

034_hermandad de los gitanos

Project for a new headquarters for the "Hermandad de los Gitanos".
An organization for traditional Easter processions in Seville.

The headquarters had to be an addition to an existing church.

And would become the facade for a new public space in town.

We started with the maximum envelope (bigger than the asked program).

We lifted it from the ground to generate a free ground floor.

Then detached it from the existing building to let it breath, keeping the total length of the church.

And then emptied the volume to let the air come in.

The project was formalized with a solid volume attached to the church, then a light structure creating a frame that could grow, which we would fill up with the desired program for phase one (less than the maximum volume) and then we would cover this very straight forward exercise with a perforated facade showing the two main icons of the Hermandad, a Christ and a Maria Virgin.

Becoming the main facade of this newly discovered public space.

And letting the windows glow through it. This is the main constructed volume that could be understood as an icon transported by the people in the free-standing ground floor.

The patios and double spaces were placed carefully to divide the program in functional units, letting all the circulations happen in the attached box.

Ground floor would become a free space from where start the processions, lit by the facade and the light patios.

All the office spaces were solved with light structures able to change through time, a very standard space for the people hanging above a very specific space for the icons.

Basement floor.

Ground floor.

First floor.

Second floor.

Section through contact. The contact piece holds all the circulations.

Circulation scheme of the connection body.

Transversal section showing the circulation scheme, allowing an entrance for offices and another for the basement.

Phasing scheme: maximal volume, first phase and second phase.

The building had a very good sustainable scheme because of its high insulation facade and filters that would allow for low gains and losses, the installation of solar panels... Other "low technology" issues were also added, as the possibility of cross ventilation of all the rooms, the existence of a water deposit, or the lack of acclimatization in the circulation body, lowering the energy consumption of the building.

More info about this project under the 034_hermandad de los gitanos tag

More info about us

046_buenos aires

Today we present the competition for the [ac-ca] for a museum in buenos aires.

city: the museum sits in Puerto Madero district (Buenos Aires) next to Rio de la Plata in one of his longer sides and at the end of an architectural axis in the other side. the site is surrounded in the other two sides by brick buildings that are part of a sequence configuring the waterfront, a missing piece of which is going to be occupied by the museum. we aim to create a piece with public vocation and that carefully finds its position in the city.


controlled exhibition space in underground

cover the space to recover the plaza as a public space

new icon in plaza and creation of "museum plaza" with the boat

new museums plaza: the site has a permanently docked ship with exhibition use at the side. the new Buenos Aires Museum of Modern Art creates a plaza that will act as communion space at the end of the axis and in collaboration with the ship, allowing to keep the qualities of the breathtaking site and giving enough space for use of the Puente the la Mujer. this plaza will become a lung for the surroundings and will bring public art displays to a part of the city seeking for new life opportunities. 

distribution of galleries + big central hall

galleries in the icon volume

undeground galleries below the plaza

display: the museum allows for a wide range of display possibilities suitable for all kind of art, from wide and big spaces for big format art (sculptures or installations) to controlled - small spaces, more suitable of paintings or collages, both with a high amount of flexibility reached through a careful use of the structure. this variation and flexibility will ensure an active experience of the works, essential for a smooth visit through the big amount of exhibition square meters.

experience: from the central hall, able to host exhibitions as the Turbine Hall in TATE modern, the visitor is brought to the rear part of it and then discover the upper galleries (controlled rooms with “as found” qualities) and the down galleries (big wide spaces with upper light) where enjoy for hours the art from second world war until our days. 

new public icon: a very massive volume raises from the plaza, becoming a new and distinct piece that talks to the existing buildings by its materiality: a perfect cube of 25m translates the height of the buildings of the axis (around 50m) to the ones of the waterfront (around e16m), while a carved space in his interior will become a new recognisable space in the city tissue.

sustainability: the massive volume allows for several passive control systems as thermal mass insulation, underfloor cooling and heating to help the air conditioning, crossed ventilation when needed, roof gardens, geothermal energy from the river and underground... and of course will include active technologies as solar panels or solar heating.

floor plans
exhibition spaces: the volume hosts the administration and the 5m high galleries with lateral light and above light in the last floor. under the plaza there are big spaces with a controlled upper light.

grand hall: a composed structure is subtracted from the volume creating a breathtaking space in contact with the exterior exhibition space, which together will become a new cultural icon for the city.

circulation: the careful position of the vertical circulation allows for two kinds of model: one entrance for the whole museum or one for each gallery. additional circulation can be done by the outside theatre.

structure: the upper floors hang from a 4m beam (all the upper floor) to allow minimal section of structure and a column free floor used as auditorium.

More information about the project under the buenos aires tag